Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
Τύπος: Τζίμμυ Κορίνης: Από τη Μάσκα ως την Τρίτη ψήφο

Τύπος | Δημοσίευση: 20-08-2012 16:47


Γλώσσα συνημμένου: Ελληνικά Τύπος: Αρχείο PDF Τζίμμυ Κορίνης: Από τη Μάσκα ως την Τρίτη ψήφο
Ενημέρωση: 20-08-2012 16:47 - Μέγεθος: 103.71 KB


Αφιέρωμα στον Τζίμμυ Κορίνη από το lexilogia.gr (Δημοσίευση: 29-07-2012)


Δεν θυμάμαι αν ήταν στην τελευταία τάξη του δημοτικού ή στην πρώτη του γυμνασίου που άρχισα να διαβάζω τις πρώτες μου Μάσκες. Ήταν μια αποκάλυψη: από τη μια οι αστυνομικές ιστορίες δεν είχαν καμιά σχέση με τις παιδικές περιπέτειες, τον Βερν, τη Διάπλαση των Παίδων και τα όμοια. Από την άλλη, και εκεί ίσως ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη, η γλώσσα ήταν χαλαρή, απελευθερωμένη, συχνά μόρτικη, οπωσδήποτε διαφορετική από τα «εγκεκριμένα», αποστειρωμένα κείμενα που διάβαζα ως τότε. Να επισημάνω ότι εκείνο τον καιρό τα παιδιά δεν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον «διαφορετικό» κόσμο από τη διαρκή παρουσία του στο σπίτι μέσα σε μια μικρή οθόνη. Όσοι μεγάλωσαν χωρίς μικρή οθόνη στο σπίτι θα πρέπει να έζησαν κάποια στιγμή που άνοιξαν το πορτάκι και πέρασαν από τον κόσμο του παιδιού στον κόσμο των μεγάλων.

 

Δεν θυμάμαι πια εκείνη τη γλώσσα, μόνο την εντύπωση που μου έκανε. Δεν μπορώ καν να ισχυριστώ ότι βοήθησε, καθοριστικά και τελεσίδικα, να γράφω πιο απλά, χωρίς περικοκλάδες, γιατί λίγο αργότερα πέρασα μία τουλάχιστον περίοδο αφύσικου γραπτού λόγου, τότε που με επηρέασε η γλώσσα του Καζαντζάκη. Είχα όμως την καλή τύχη, αρκετά χρόνια αργότερα, στο Λονδίνο, να γνωρίσω από κοντά και να δουλέψω για τέσσερα χρόνια δίπλα ακριβώς στον άνθρωπο που άφησε αποτύπωμα διαρκείας στη Μάσκα, το Μυστήριο και άλλα περιοδικά εκείνου του καιρού: τον Τζίμμυ Κορίνη.

Καταφέραμε να ξανασυναντηθούμε πριν από μερικές εβδομάδες, στην παρουσίαση του καινούργιου βιβλίου του, που έχει τίτλο Η τρίτη ψήφος. Ήθελα να γράψω δυο λόγια γι’ αυτό, αλλά ο τρόπος που διαβάζω τα βιβλία (πολλά μαζί, σε ανταγωνισμό με τις εφημερίδες και τα ιστολόγια) δεν με έχει αφήσει να ξεπεράσω τη σελίδα 160. Ωστόσο, δεν παίρνει αναβολή. Αυτή τη Δευτέρα γίνεται σύναξη στο συμπαθητικό στέκι του εκδότη του βιβλίου, του Σάμη Γαβριηλίδη, κοντά στο Μοναστηράκι. Αρπάζω λοιπόν την ευκαιρία και βάζω τώρα εδώ:

 

  • την ανακοίνωση για τη σύναξη
  • το κείμενο που διάβασε ο ποιητής Γιώργος Μπλάνας κατά την παρουσίαση της Τρίτης ψήφου. Έβαλα τα μεγάλα μέσα, τη γνωριμία μου με τον Γιώργο όταν εκείνος ήταν νέος και εγώ νεότερος (από σήμερα), για να το δημοσιεύσω και εδώ.
  • ένα τμήμα από τη συνέντευξη που πήρε από τον Τζίμμυ Κορίνη ο Άρης Μαλανδράκης και δημοσίευσε στο protagon.gr.

  Video: Συνέντευξη του Τζίμμυ Κορίνη
Οι "27 της Ευρώπης" ερευνούν γιατί μας γοητεύουν τόσο οι ιστορίες για τα εγκλήματα και [...] μιλούν με κάποιες από τις σημαντικότερες μορφές του χώρου στην Ελλάδα, όπως ο Τζίμμυ Κορίνης, που ήταν επί σειρά ετών η "ψυχή" του θρυλικού περιοδικού "Η Μάσκα".