Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
Τύπος: Τζίμμυ Κορίνης : Αντιμετώπισα τον φθόνο από το κατεστημένο

Τύπος | Δημοσίευση: 20-08-2012 17:00
Έχοντας διανύσει 50 χρόνια «αγκαλιά» με το αστυνομικό μυθιστόρημα, ο Τ. Κορίνης, μιλάει στο crime.gr και στον δημοσιογράφο Μάκη Μανώλη για το παρελθόν, τις δυσκολίες, και για τη νέα προσπάθεια αναβίωσης της θρυλικής "Μάσκας". (Δημοσίευση: 31-07-2012)


Έχοντας διανύσει 50 χρόνια «αγκαλιά» με το αστυνομικό μυθιστόρημα, ο Τ. Κορίνης, μιλάει στο crime.gr και στον δημοσιογράφο Μάκη Μανώλη για το παρελθόν, τις δυσκολίες, και για τη νέα προσπάθεια αναβίωσης της θρυλικής "Μάσκας", αυτή τη φορά από το ίντερνετ και την ιστοσελίδα Detective Story - maska.gr.

 

Μπήκα στο παιχνίδι μικρός, είχα εμπιστοσύνη στον εαυτό μου, αλλά αυτό δεν άρεσε σε κάποιους, δηλώνει ο επί 11 χρόνια διευθυντής της "Μάσκας", ενώ προσθέτει πως το κατεστημένο ήταν απέναντι στη "Μάσκα", παρά το μεγάλο εύρος των αναγνωστών του περιοδικού.

 

Ο κ. Κορίνης δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και στη σημερινή μεγάλη αύξηση της εγκληματικότητας.

 

Διαβάστε αναλύτικά τη Συνέντευξη :

 

Κ. Κορίνη, πως ξεκινήσατε με το αστυνομικό μυθιστόρημα;

 

- Στα 9 μου χρόνια ξεκίνησα να διαβάζω τη "Μάσκα" και ξετρελάθηκα. Δεν ήξερα βέβαια, οτι αυτο θα εξελισσόταν σε συγγραφή, αλλά σιγά σιγά άρχισε να εκδηλώνεται το καλλιτεχνικό κομμάτι του εαυτού μου. Άρχισα να ζωγραφίζω, ήθελα να γράψω και μου δόθηκε η ευκαιρία για πρώτη φορά το 1950, όταν αποφασίσαμε με τους συμμαθητές μου να βγάλουμε ένα περιοδικό. Εγώ έγραψα ένα μυθιστόρημα.

 

Τα ερεθίσματά σας ποιά ήταν;

 

- Οι αστυνομικές ταινίες. Λάτρευα να πηγαίνω στον κινηματογράφο και να βλέπω τέτοιου είδους ταινίες. Ήθελα να γράφω και γω παρόμοιες ιστορίες.

 

Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στην πορεία σας;

 

- Αυτό που αντιμετώπισα ήταν ο φθόνος. Μπήκα στο παιχνίδι πολύ μικρός και την εποχή εκείνη ο μικρός δεν τολμούσε να μιλήσει. Εγώ πίστευα στον εαυτό μου, αλλά αυτό δεν άρεσε. Νόμιζα, πως θα άνοιγαν όλες οι πόρτες διάπλατα, κάτι το οποίο δεν έγινε σε καμία περίπτωση. Δυσκολίες βέβαια αντιμετώπισα και το 1955, όταν έφυγα για μια παρεξήγηση από τη "Μάσκα"- δυσκολίες επαγγελματικές, που είχαν μέσα και το προσωπικό στοιχείο.

 

Το 1998 προσπαθήσατε να αναβιώσετε τη "Μάσκα". Τι δεν πήγε καλά τότε;

 

- Το πρακτορείο δεν έκανε διανομή. Πήγαινες στα περίπτερα, ζητούσες τη "Μάσκα" και σου έλεγαν "ποιά Μάσκα"; Άμα θέλουν να σε σαμποτάρουν, το κάνουν εύκολα. Την κατάσταση αυτή, την είχαμε συναντήση και παλιότερα. Το κατεστημένο την πολεμούσε. Πίστευαν οτι η "Μάσκα" ήταν φθοροποιό έντυπο, ενώ αντίθετα στη Μάσκα νικούσε πάντα ο καλός, όχι ο κακός. Και το κοινό της ήταν τεράστιο, από απλούς πολίτες μέχρι αστυνομικούς και πολιτικούς.

 

Θα μπορούσαν να γραφτούν πολλά αστυνομικά μυθιστορήματα με την εγκληματικότητα που υπάρχει στις μέρες μας έτσι;

 

- Εκείνα που γράφαμε εμείς τότε, συμβαίνουν στην Ελλάδα τώρα. Είναι λυπηρό. Δεν υπάρχουν αρχές και αξίες, δεν πιστεύει κανένα σε τίποτα. Όλα γίνονται για το χρήμα. Για την αγορά αγαθών που ο περισσότερος κόσμος δε χρειάζεται. Το να εξαπατούν και να σκοτώνουν γριούλες για λίγα χρήματα είναι τραγικό.

 

Έχετε όμως ξεκινήσει μία νέα ιντερνετική προσπάθεια αναβίωσης της "Μάσκας".

 

Ακόμα δεν έχουμε λύσει το θέμα της πώλησης των τευχών μέσα από το σαιτ. Προσπαθούμε να βρούμε το καλύτερο σύστημα, για να μπορεί ο κόσμος να μπαίνει και να κατεβάζει τα τεύχη. Προς το παρόν, το πρώτο τεύχος της "Μάσκας" το δίνουμε δωρεάν.

 

Η κυκλοφορία της "Μάσκας" αρχίζει το 1935, αντιγράφοντας την πολύ επιτυχημένη αμερικανική "Black Mask". Το 1939, λίγο πριν τον πόλεμο σταματά, ενώ κυκλοφορεί πάλι το 1946 με τρομαχτική επιτυχία. Το 1949 η κυκλοφορία του περιοδικού σταματά και πάλι και κάνει την εμφανισή του ξανά την τριετια 1955 - 1958. Το 1963 ο εκδότης Σπύρος Δαρεμάς αποφασίζει να εγκαινιάσει μια νέα περίοδο του περιοδικού, με καινούργιες ιστορίες, και αναθέτει τη διεύθυνση στον Κορίνη.

 

Το περιοδικό εισήλθε στη μακροβιότερη περίοδό του. Παρέμεινε όμως, όπως σε όλη τη διάρκεια της πορείας του, ένα λαϊκό περιοδικό, με φτηνό χαρτί από χαρτοπολτό, μια pulp έκδοση στα πρότυπα των αντίστοιχων αμερικανικών. Σταμάτησε οριστικά την έκδοσή της το 1974. Video: Συνέντευξη του Τζίμμυ Κορίνη
Οι "27 της Ευρώπης" ερευνούν γιατί μας γοητεύουν τόσο οι ιστορίες για τα εγκλήματα και [...] μιλούν με κάποιες από τις σημαντικότερες μορφές του χώρου στην Ελλάδα, όπως ο Τζίμμυ Κορίνης, που ήταν επί σειρά ετών η "ψυχή" του θρυλικού περιοδικού "Η Μάσκα".