Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
Τύπος: Ο Πέτρος Μάρκαρης για τον Επιθανάτιο Γρίφο - ΤΑ ΝΕΑ 20/7/13

Τύπος | Δημοσίευση: 24-07-2013 20:00
Ο Πέτρος Μάρκαρης μιλάει για τον Τζίμμυ Κορίνη και το νέο του μυθιστόρημα "Επιθανάτιος Γρίφος" στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, στις 20/07/2013


Συχνές ανατροπές, κλασική δομή

 

Σήμερα όλοι στην Ελλάδα μιλάμε για το αστυνομικό, ενίοτε στα όρια του κορεσμού. Ωστόσο πολλές φορές έχουμε την εντύπωση ότι, με εξαίρεση τον Γιάννη Μαρή, το αστυνομικό το έφερε ο πελαργός στην Ελλάδα. Και όμως η αστυνομική λογοτεχνία ξεκίνησε στην Ελλάδα τον Μεσοπόλεμο, πολύ πριν εμφανιστεί ο Μαρής, με το περιοδικό "Μάσκα", το οποίο ήταν η ελληνική εκδοχή του αμερικάνικου περιοδικού αστυνομικής λογοτεχνίας "Black Mask". Ο Τζίμμυ Κορίνης είναι ένα από τα πιο γνωστά ονόματα της "Μάσκας" και ίσως ο μόνος που εξακολουθεί να γράφει αστυνομικά μυθιστορήματα ως σήμερα, ενώ έχει μείνει ταυτόχρονα πιστός στο είδος του αστυνομικού που καλλιεργήθηκε μέσα από τις σελίδες του περιοδικού.

 

Το τελευταίο μυθιστόρημά του "Επιθανάτιος Γρίφος" (εκδ. Γαβριηλίδης),μολονότι εκτυλίσσεται στο παρόν, έχει τη δομή του κλασικού αμερικάνικου αστυνομικού με συχνές ανατροπές, που είναι άλλωστε και το σήμα κατατεθέν του. Έχει όμως και κάτι άλλο: ένα αστυνομικό τρίο, με άριστα δουλεμένες σχέσεις, το οποίο προσπαθεί να διαλευκάνει ένα έγκλημα με προσωπικές διαστάσεις.

 

Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ - 20/07/2013 Video: Συνέντευξη του Τζίμμυ Κορίνη
Οι "27 της Ευρώπης" ερευνούν γιατί μας γοητεύουν τόσο οι ιστορίες για τα εγκλήματα και [...] μιλούν με κάποιες από τις σημαντικότερες μορφές του χώρου στην Ελλάδα, όπως ο Τζίμμυ Κορίνης, που ήταν επί σειρά ετών η "ψυχή" του θρυλικού περιοδικού "Η Μάσκα".